Blog

İç Mimari

Baharda Çiçek Açmadan Asla Budamamanız Gereken 10 Bitki

Baharda Çiçek Açmadan Asla Budamamanız Gereken 10 Bitki

Bahar genellikle uzun bir kıştan sonra ölü büyümeyi kesmek gibi uzun bir bahçe işleri listesi getirir. İlkbahar budaması birçok bitki türünü gençleştirebilir ve taze yapraklı büyümenin önünü açabilir. Bununla birlikte, çiçekleri solana kadar asla budamamanız gereken bazı ilkbaharda çiçek açan bitkiler vardır. Çiçek açmadan önce budamak çiçek tomurcuklarını ortadan kaldırır, çiçeklenmeyi azaltır ve bitki sağlığını bozar. Bahar bahçenizin tüm çiçekli doluluğunun tadını çıkarmak için, aşağıdaki 10 bitkiyi asla erken ilkbaharda budamayın.

Açelyalar ve Orman Gülleri

Açelyalar ve Orman Gülleri

Açelyalar ve orman gülleri, gösterişli bahar çiçekleriyle çok sevilen yakın akraba bitkilerdir. İlkbaharda çiçek açan diğer birçok süs bitkisi gibi, bu bitkiler de yalnızca yaşlı ağaçlarda çiçek açar ve çok erken budarsanız çiçek açmazlar. Açelya ve orman güllerini yalnızca çiçek açtıktan sonraki üç hafta içinde budayın ve çiçeklenmeyi en üst düzeye çıkarmak için asit seven bitkilere yönelik gübre uygulayın.

Kamelyalar

Kamelyalar

Kamelyalar, parlak renkli çiçekleri ve tatlı kokularıyla tanınan güney bahçelerinin vazgeçilmezlerindendir. Ancak, kamelyalar sadece yaşlı ağaçlarda çiçek açan bir başka bitkidir ve erken ilkbahar budaması çiçek tomurcuklarını açmadan önce ortadan kaldırabilir. Budamak yerine, kamelyalarınıza erken ilkbaharda biraz gübre verin ve budama makaslarınızı sadece kamelya bitkileri çiçeklenmeyi bitirdiğinde alın.

Baharda Çiçek Açan Akasma

Baharda Çiçek Açan Akasma

İlkbaharda çiçek açanlar ve mevsimin ilerleyen zamanlarında çiçek açanlar da dahil olmak üzere çeşitli akasma türleri vardır. Geç çiçek açan akasmalar, çiçek tomurcukları dolgunlaşmadan önce erken ilkbaharda budanabilir. Ancak, bazı ilkbaharda çiçek açan akasmalar, bitkiler çiçek açtıktan sonra kesilmelidir.

Çiçekli Ayva

Çiçekli Ayva

Çiçekli ayva çalıları genellikle ilkbaharda açan çiçekleri için yetiştirilir. Emicilerin çıkarılması dışında, bu çalıların sık sık budanması gerekmez. Bununla birlikte, bitkiler aşırı büyümüşse, çiçeklenme bittikten sonra budanabilirler. İyi zamanlanmış bir budama, ayva bitkilerinin bir sonraki baharda daha bol çiçek açmasını teşvik edebilir.

Altınçanak

Altınçanak

Altınçanaklar, kıştan sonra çiçek açan ilk süs bitkilerinden bazılarıdır. Güneşli sarı çiçekleri, diğer nektar kaynakları kıt olduğunda tozlayıcılar için çok ihtiyaç duyulan desteği sağlar. Bununla birlikte, hor çiçeğini çiçeklenmeden önce budarsanız, muhtemelen çiçek tomurcuklarını kesmiş ve çiçeklenmeyi azaltmış olursunuz. Bunu önlemek için, ilkbaharın başlarında yalnızca kıştan zarar görmüş dalları çıkarın ve daha önemli bir budama yapmak için hor çiçeğinin çiçek açmayı bırakmasını bekleyin.

Leylaklar

Leylaklar

Hor çiçeği gibi leylaklar da sadece yaşlı ağaçlarda çiçek açar ve çiçek tomurcuklarını bir önceki yılın yazında veya sonbaharında oluştururlar. Sonuç olarak, bu bitkiler çiçeklenmeden önce sonbaharda veya ilkbaharın başlarında budanmamalıdır. Leylak çalılarını gençleştirmek istiyorsanız, eski kamışları çıkarın ve leylak çiçekleri solduktan sonra ilkbaharın sonlarında bitkinin dallarının üçte birine kadarını kesin.

Sahte Portakal

Sahte Portakal

Sahte portakal çalıları ilkbaharda çiçek açtığında, kremsi beyaz çiçekleri, bahçe yataklarını canlandırmaktan başka bir şey yapamayan baş döndürücü, narenciye benzeri bir aroma yayar. Birçok yetiştirici sahte portakalları balkon ve terasların yakınına yerleştirir, böylece bu zengin, çiçeksi kokunun tadını çıkarabilirler. Ancak, sahte portakallar yalnızca yaşlı ağaçlarda çiçek açtığından, budamak için Mayıs sonundan Haziran’a kadar beklemek en iyisidir.

Bazı Ortancalar

Bazı Ortancalar

Ortancaların budama gereksinimleri biraz kafa karıştırıcı olabilir, çünkü farklı ortanca çeşitlerinin farklı ihtiyaçları vardır. Salkım ve pürüzsüz ortancalar gibi bazı ortancalar yeni odun üzerinde çiçek açar, bu da ilkbaharda budanabilecekleri anlamına gelir. Ancak, diğer ortancalar (meşe yaprağı, büyük yaprak, dağ ve tırmanıcı ortancalar dahil) eski odun üzerinde çiçek üretirler ve yalnızca ilkbaharda çiçek açtıktan sonra ve Ağustos gelmeden önce kesilmelidirler.

Baharda Çiçek Açan Spirea

Baharda Çiçek Açan Spirea

Ortancalarda olduğu gibi, birçok spirea türü vardır. Bazı spirealar ilkbaharda eski odun üzerinde çiçek açarken, gelin çelengi spireası (burada gösterilen) gibi diğer çeşitler yazın yeni odun üzerinde çiçek açar. Sahip olduğunuz spirea türünü belirlemek için bitki etiketlerinizi iki kez kontrol edin ve ilkbaharda çiçek açan spireaları yalnızca çiçeklenme bittiğinde budayın.

Hanımeli

Hanımeli

Hanımeli asmaları yılın herhangi bir zamanında hafifçe budanabilir, ancak ağır budama başka bir hikayedir. Hanımeli çeşitlerinin çoğu ilkbaharda çiçek açar. Bu dönemde bitkileri kesmek, hanımeli çiçeklerini en iyi göründükleri zamandan koparabilir. Bunun yerine, bitkileri çiçek açtıktan sonra budayın ya da budama işleminizi bitkiler uykudayken kışın yapın.

Peyzaj Proje Tasarım

Bahçenizin ve dış mekanınızın dekorasyonunu yenilemek ve hayalinizdeki bahçe alanına dönüştürmek için Şule Ağır Mimarlık’a danışın!

Uzman ekibimiz, yaratıcı bakış açısı ve estetik anlayışı ile bahçenizi mevsimlere meydan okuyan bir güzelliğe kavuşturacak. Bahçenizin büyüklüğüne ve tarzınıza uygun tasarımlar sunarak, size özel bir cennet köşesi yaratabiliriz.

İstanbul’daki evinizin bahçe ve dış mekan tasarımını yaptırmak için bizimle iletişime geçin!

Sosyal medya hesaplarımız:InstagramLinkedin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sidebar